Puii marcheaza primul succes de reproducere dupa sapte ani de incercari de reintroducere a aligatorului chinezesc in Insula Chongming, localizata la gura de varsare a Raului Yangtze din China. Desi aligatorul obisnuia sa domine o buna parte din estul Chinei, dezvoltarea comerciala de-a lungul raului Yangtze a afectat habitatul natural al reptilei, reducand dramatic numarul membrilor sai. Un studiu derulat in 1999 a descoperit numai 130 aligatori ramasi in toata tara, concentrati toti intr-o regiune restransa din provincia Anhui.
In aceasta saptamana, la Congresul International de Biologie Conservationista din Beijing, China, oamenii de stiinta au anuntat ca eforturile de conservare au inceput sa dea roade: imperecherile realizate in captivitate intre aligatorii eliberati ulterior in salbaticie au produs 15 pui sanatosi.
Cunoscut in China sub denumirea de “tu long” – insemnand “dragonul mocirlos” – aligatorul chinezesc este una dintre cele doua varietati de aligatori din lume si este considerat cel mai periclitat dintre toate speciile de crocodili. Incercarile de refacere a efectivelor acestei specii in habitatul sau natural au inceput prin reintroducerea a trei animale imperecheate in captivitate, de la Centrul de Reproducere a Aligatorului Chinezesc Anuhu, in 2001.
Alti sase aligatori, dintre care trei de la Gradina Zoologica din Bronx, New York, au fost eliberati in salbaticie in 2007, dupa ce au fost echipati cu transmitatoare radio pentru minitorizare. Cercetatorii au urmarit aligatorii pentru urmatorii doi ani, raportand o hibernare reusita pe perioada iernii si o imperechere de succes in 2008.
Sursa: Wired
CITESTE SI: