Materia neagra, salvatoarea galaxiilor tinere

15 07. 2009, 13:21

O simulare computerizata efectuata de catre cercetatorii din cadrul Universitatii Durham din Marea Britanie pare sa indice ca principala conditie a supravietuirii a fost prezenta materiei negre.

In interiorul norilor cosmici se formeaza noi si noi stele ca urmare a fuzionarii materiei normale, invaluita de misterioasa materie neagra. In cazul galaxiilor mari, aceasta materie a fost indeajuns de multa si de puternica, incat sa protejeze stele abia formate sau in curs de formare. Acestea au supravietuit. In schimb, cele mai multe galaxiile erau tinere, prin urmare mai mici ca dimensiuni. Lipsa unor cantitati suficiente de materie neagra a dus la evaporarea sub efectul bombardamentului cu radiatii puternice, a stelelor tinere, dar si a materiei normale care intra in compozitia acestora. Insa nu si a materiei negre, care se regrupa rapid sub forma unor mici norisori.

“Galaxiile care au reusit sa fabrice stelele care, efectiv, au "prajit" universul timpuriu sunt cele care au reusit sa acumuleze cel mai repede materia neagra”, sustine astrofizicianul Carlos Frenk din cadrul Universitatii Durham din Marea Britanie. Mult timp dupa ceea ce astronomii au numit “masacru cosmic”, nu a fost posibila formarea unor noi galaxii. In schimb, materia neagra a continuat sa fuzioneze si sa creasca, luand forma unor structuri uriase. Episodul urmator s-a petrecut in urma cu 10 pana la 12 miliarde de ani, atunci cand norii de materie neagra au devenit indeajuns de mari incat sa absoarba radiatiile puternice venite dinspre galaxiile supravietuitoare. Acesti nori au format un scut de protectie pentru materia normala, si astfel, noi galaxii au putut lua nastere.

Sursa: The National Geographic 

CITESTE SI: