Home » D:News » Costa Rica, tara fericirii

Costa Rica, tara fericirii

Costa Rica, tara fericirii
Publicat: 07.07.2009
Conform unui studiu desfasurat in 143 de tari, Costa Rica este in fruntea listei tarilor cu cei mai fericiti locuitori; de asemenea, este una dintre tarile cele mai grijulii fata de mediu.

In clasificarea alcatuita de New Economics Foundation (NEF), tarile latino-americane ocupa 9 din cele 10 locuri din frunte, in ele regasindu-se cele mai mari procente de locuitori care se declara fericiti si multumiti de viata. Cele 143 de tari analizate cuprind 99% din populatia lumii.

Studiul realizat de NEF a luat in calcul speranta de viata a populatiei fiecarei tari si nivelul de satisfactie personala declarat de locuitori, in asociatie cu impactul ambiental al economiei tarilor respective. Pe baza acestor date, au fost calculate scoruri pentru fiecare stat, scoruri care se regasesc intr-un clasament numit Happy Planet Index.

Locul I a fost ocupat de Costa Rica, tara cu o “amprenta ecologica” mica, gratie unor politici de mediu foarte eficiente (99% din energia tarii provine din resurse regenerabile!) In Costa Rica, speranta de viata este, in medie, de  78,5 ani (mai mare decat in SUA), iar 85% dintre locuitori se declara fericiti si satisfacuti de viata lor. Democratia, bogatia patrimoniului natural, legaturile familiale si sociale solide, echilibrul intelept intre viata profesionala si cea personala sunt, in opinia unor specialisti costaricani, factori care contribuie la aceasta optimista si fericita viziune asupra vietii.

Pe locul al II-lea se gaseste Republica Dominicana, iar pe locul al III-lea, Jamaica. Multe dintre tarile occidentale dezvoltate au avut scoruri neasteptat de mici, Marea Britanie clasandu-se pe locul 74, iar SUA pe locul 114. Romania ocupa locul 70.

Exista si experti care au criticat metodologia alcatuirii Happy Planet Index; profesorul Bob Cummins, de la Universitatea Deakin din Melbourne, Australia, a afirmat ca oamenii din diferite culturi pot raspunde in mod diferit la aceleasi intrebari, ceea ce face dificile comparatiile; in plus, el sustine ca in chestionarul utilizat se gasesc atat criterii obiective (starea de sanatate, nivelul financiar) cat si subiective (modul in care se simt oamenii), iar amestecarea lor duce la obtinerea unor rezultate imprecise.

Sursa: ABC

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase