Planta Rheum palaestinum, desi creste intr-o regiune foarte uscata, nu arata deloc ca o planta de desert: are frunze foarte mari, spre deosebire de alte plante xerofile (adaptate la uscaciune) care au, de obicei, frunze foarte marunte (adesea transformate in spini), pentru a reduce pierderile de apa.
Cercetatorii de la Universitatea din Haifa-Oranim, Israel, au descoperit ca aceasta planta este dotata cu un soi de mini-sistem de irigatie: frunzele ei au o structura aparte, suprafata lor fiind strabatuta de santuri (ca niste vai prin care trec cursuri de apa, dupa expresia descoperitorilor) prin care apa este condusa spre baza frunzelor, scurgandu-se astfel la radacina plantei.
Gratie acestei adaptari, Rheum palaestinum poate colecta cantitati de apa de 16 ori mai mari decat alte plante din desertul Negev. Aici, cantitatea de precipitatii este de cca. 75 mm annual; or, Rheum palaestinum beneficiaza de cantitatati similare celor colectate de plantele din regiunile cu clima mediteraneana: 426 mm pe an.
Sursa: Telegraph Science
CITESTE SI: