Vaccinul impotriva gripei porcine va fi eficient in doar jumatate din cazuri – in exclusivitate pe Descopera.ro
“In cazul vaccinurilor antigripale, tehnologia folosita astazi de companii este foarte veche, fiind conceputa prin 1960. Prin urmare, ele nu sunt prea eficiente, protejeaza doar aproximativ jumatate din populatie, iar in unele cazuri chiar mai putin de atat!”, a declarat specialistul francez pentru Descopera.ro.
La fel se intampla si cu vaccinul impotriva virusului temutei gripe porcine, la care se lucreaza acum. Dr. Tangy crede ca produsul farmaceutic va avea, cel mai probabil, o eficienta redusa: “Ca si in cazul celorlalte virusuri gripale, doar jumatate din oamenii care isi vor face vaccinul vor fi si protejati, poate chiar mai putini”. Totusi, batranii care se imunizeaza an de an par sa aiba noroc de o rezistenta mai buna: “In cazul lor, protectia impotriva gripei de orice fel este ceva mai mare”, spune cercetatorul francez, caruia ii vine greu sa creada ca vom avea un vaccin in septembrie-octombrie, cand numarul imbolnavirilor ar putea creste dramatic.
Dr. Frederic Tangy sustine ca de vina pentru slaba eficacitate a vaccinurilor antigripale sunt companiile, care ar pierde bani multi daca ar renunta la tehnica actuala. “O singura fabrica de vaccinuri costa 120 de milioane de euro”, spune cercetatorul, suma care pur si simplu s-ar arunca la gunoi daca sefii companiei ar decide sa imbunatateasca metoda de lucru.
Solutia impotriva gripei porcine nu este insa nici Tamiflu, pentru ca “daca toata lumea ar lua medicamentul, virusul A H1N1 ar deveni in foarte scurt timp rezistent la el”, sustine omul de stiinta.
Dr. Frederic Tangy, care lucreaza in prezent la noi metode prin care organismul uman poate sa se apere impotriva virusurilor, sustine ca eficienta de 50% nu trebuie generalizata: “Majoritatea vaccinurilor se produc dupa metode moderne si se testeaza o perioada lunga de timp, intai pe animale, apoi pe oameni. Iar eficienta lor e de aproape 100%. In Statele Unite ale Americii, in urma cu vreo 10 ani un vaccin impotriva diareii a fost restras din circulatie pentru ca unul din cei 100.000 de copii pe care a fost testat in ultima faza a avut probleme”.
CITESTE SI: