Ceea ce la prima vedere ar putea parea o idee extrem de neispirata este, de fapt, un asalt foarte strategic. Vanatorii de pitoni din Africa de Sud isi prezinta fara cel mai mic trac, in fata aparatelor fotografice, tehnicile de capturare si ucidere a enormelor reptile.
Cu toate ca acesti serpi sunt inarmati cu o dentitie ascutita precum lamele iar inelele lor musculare pot stoarce fara probleme viata dintr-o antilopa matura, arsenalul lor nu se poate compara cu cea mai periculoasa arma din lumea naturala: ingeniozitatea omenasca.
Tehnica de capturare a pitonului de stanca este una simpla sitotusi infricosatoare. Vanatorul isi infasoara o bucata de piele de animal tabacita in jurul unui antebrat si, inarmat numai cu o mica torta pentru a-si lumina calea prin intuneric, se avanta cu capul inainte in barlogul pitonului.
Intalneste un sarpe mare care pazeste un cuib de oua. In acest moment, o persoana rationala ar iesi la suprafata cat mai repede cu putinta dar acest vanator are alte planuri.
Isi flutura bratul protejat pentru a distrage atentia sarpelui astfel incat acesta sa nu il muste de fata.
Pitonul se arcuieste, ii prinde mana si incepe sa inghita. Cu cealalta mana, libera, vanatorul sugruma sarpele si este tras afara din groapa de partenerul sau de la suprafata care asteapta semnalul pentru interventie.
Pitonii de stanca se gasesc peste tot in centrul si in sudul Africii, mai ales pe campuri si in savane. De unde sunt originari vanatorii lor nu se stie cu exactitate, insa par extrem de experimentati in activitatea pe care o desfasoara, dupa cum o arata si imaginile.