Planta, numita Caladium steudneriifolium, a atras atentia unor botanisti de la Universitatea din Bayreuth, Germania, prin faptul ca prezenta atat frunze uniform verzi, cat si frunze cu pete albe – variegate, cum le numes horticultorii -, iar frunzele variegate erau mult mai rar atacate de paraziti decat cele complet verzi.
Parazitul implicat este o specie de fluture de dimensiuni foarte mici, apartinand unui grup de insecte numite miniere, deoarece larvele lor sapa galerii in frunze, lasand pe suprafata acestora semne albe, care urmaresc traseul galeriilor.
Botanistii germani au presupus ca variegarea, in cazul speciei Caladium steudneriifolium – si, posibil, si al altor specii de plante -, ar fi o strategie evolutiva dezvoltata de planta, pentru a reduce atacul fluturilor minieri.
Cercetatorii au folosit, pentru a-si testa ipoteza, lichid corector de culoare alba, cu care au “pictat” frunzele, simuland urmele lasate de minieri, si au constat ca rata de atac a fost semnificativ mai mica pentru frunzele cu urme albe decat pentru cele complet verzi. Fluturii depun mai rar oua pe o frunza cu urme albe, deoarece acea frunza pare deja infestata, deci cantitatea de substante nutritive din ea ar fi mai mica.
Sursa: BBC News
CITESTE SI: