Home » D:News » Un complex arhitectonic urias a fost descoperit langa Stonehenge

Un complex arhitectonic urias a fost descoperit langa Stonehenge

Un complex arhitectonic urias a fost descoperit langa Stonehenge
Publicat: 17.06.2009
“Dat de gol” de ciudate formatiuni circulare observate din aer intr-un camp agricol, un urias complex ceremonial preistoric descoperit in sudul Angliei i-a luat prin surprindere pe arheologi, care nu stiau nimic despre existenta sa.

Cu o mie de ani mai vechi decat Stonehenge si situat la 24 kilometri departare de acesta, situl recent descoperit cuprinde ramasitele unor temple din lemn si doua cripte vechi de 6.000 de ani, despre care arheologul Helen Wickstead, lider al Proiectului Arheologic Damerham, sustine ca se numara printre cele mai vechi constructii arhitecturale britanice.

In cadrul sitului, care acopera o suprafara de 200 hectare, contururile structurilor au putut fi observate in campul din apropierea satului Damerham, in timpul unui zbor de rutina efectuat de English Heritage, agentia guvernamentala britanica de prezervare istorica. “Cercurile din lan”, asa cum au fost initial descrise, sunt rezultatul cresterii culturilor in jurul structurilor arheologice circulare ingropate in sol.

Atractia principala a locului o reprezinta cele doua cripte acoperite de mari movile de pamant, cel mai mare dintre aceste morminte avand o lungime de 70 metri. Estimate la o vechime de 6.000 de ani, pe baza varstelor altor formatiuni asemanatoare din Regatul Unit, movilele sunt, de asemene,a cele mai vechi elemente din complex.

“Asemenea constructii funerare sunt descoperiri extrem de rare si reprezinta cele mai vechi manifestari arhitecturale ale Angliei. Ultima excavare la scara mare a unei structuri asemanatoare s-a mai intamplat in anii ’50” , a declarat Wickstead.

Sursa: Discoveryon

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase