Atunci cand liliecii pleaca la “razboi”

11 06. 2009, 12:57

Femelele de liliac sulitar coopereaza nu numai pentru construirea de cuiburi si cautarea hranei, ele zboara chiar sa-si salveze reciproc una alteia puii de la primejdii. Si, daca vor avea ocazia, femelele unui trib vor incerca sa captureze si sa ucida puii triburilor vecine, conform cercetarilor facute de oamenii de stiinta ai Behavioral Ecology and Sociology.

“Am fost foarte surprinsi de agresiunea adultilor directionata spre puii altor grupuri sociale. Descoperirea noastra a scos in evidenta o societate foarte complexa care este organizata in grupuri ce se razboiesc intre ele”, sustine Kirsten Bohn, de la Universitatea A&M din Texas.

http://article.bbc.co.uk/player/emp/external/player.swf

 Bohn si colegii sai de la Universitatea din Maryland, SUA, au facut sute de vizite pentru a observa liliecii sulitari salbatici care traiesc in Pestera Guanapo, o pestera mica de calcar din nordul Trinidadului, Indiile de Vest. Singura intrare in pestera duce intr-o camera micuta, circulara, larga de aproape 10 metri si inalta de trei. In aceasta camera salasluiesc aproximativ 400 de femele de liliac, care formeaza in jur de 20 de grupuri sociale.

http://article.bbc.co.uk/player/emp/external/player.swf

Data fiind structurarea lor sociala, cercetatorii credeau ca sunt sanse mari sa existe un soi de comportament de cooperare. Au constatat insa cu foarte mare surprindere ca femelele de liliac sulitar se lupta adesea cu cele (din aceeasi specie) care apartin altor triburi, urmarindu-le, muscandu-le si atacandu-le puii.

Studiile lui Bohn au demonstrat deja ca anumite triburi raman inchegate si pana la 16 ani si isi fac cuiburi in aceeasi formatie, in pestera, an dupa an. Daca este deranjat, intregul trib se va intoarce acasa.

Sursa: BBC

CITESTE SI: