Institutul SETI, cea mai cunoscuta organizatie mondiala dedicata studierii vietii extraterestre, si-a dezvaluit recent intentiile de scanare a peste un milion de stele prin intermediul a 10 miliarde canale de comunicare cu ajutorul radio-telescopului sau din Hat Creek, California.
Organizatia privata cu sediul in Bay Area, San Francisco, a lansat deja un proiect denumit Earth Speaks (Pamantul Vorbeste) care le solicita entuziastilor spatiului din toata lumea sa vina cu propuneri referitor la felul in care ar trebui sa sune mesajul nostru atunci cand, in sfarsit, vom prinde “linia libera” cu o posibila civilizatie extraterestra inteligenta.
Conform directoarei centrului, Jill Tarter, este vital sa existe un consens global cu privire la ce ar trebui sa spunem inainte ca o astfel de comunicare sa se intample.
Pe baza primelor cateva sute de sugestii colectate de portalul Earth Speaks, consensul s-ar putea dovedi insa un concept iluzoriu.Unii oameni ar vrea sa-i intampinam pe extrateresti cu surle si trambite in timp ce altii, mai rezervati, i-ar avertiza ca dispunem de arme si stim cum sa le folosim. Alte pareri vizeaza evitarea totala a comunicarii in situatia unui contact, in timp ce unii observatori sunt de parere ca nu este necesar sa emitem in mod special vreun mesaj, pentru ca facem deja acest lucru prin scurgerea in spatiu a semnalelor radio si tv.
Dar acestea sunt semnale slabe, incapabile sa calatoreasca pe distante foarte mari. Efortul unor comunicatii coordonate ar necesita un transmitator puternic, o raza foarte bine focalizata si un receptor directionat in sensul corect. Mai mult de atat, Tarter sustine ca desi nu suntem siguri de existenta extraterestrilor, in cazul in care acestia nu sunt doar o fantezie, au probabil un ascendent asupra noastra si ar fi intelept, in calitate de “nou-veniti”, intai sa ascultam si apoi sa dam replica.
Sursa: Latimes
CITESTE SI: