Este vorba despre Melissa (Micro-Ecological Life Support System Alternative), un proiect al Agentiei Spatiale Europene (ESA), al carui nume este cu siguranta mai agreabil decat metodele de subzistenta pe care le implica, avand in vedere ca se bazeaza pe o varietate de colonii de bacterii si vegetale capabile sa transforme anhidrida carbonica si deseurile in aer respirabil, apa si hrana in ciclu continuu, practic fara pierderi si fara risipa.
Unic in lume, laboratorul inaugurat in urma cu cateva zile la Barcelona, este alcatuit din cinci compartimente inchise, care vor comunica intre ele cand vor intra “la regim”. Primul este un reactor cu capacitatea de 100 de litri, in care prospera o colonie de bacterii anaerobe, care nu au nevoie de oxigen, dar sunt capabile sa converteasca excrementele in acizi grasi volatili, minerale si amoniu; de-aici, compusii trec in a doua faza de lucru, in sarcina altor bacterii fotoheterotrofe si nitrificante.
Nitratii sfarsesc in tuburi de dimensiuni mari, populate de cianobacterii, in vederea producerii de oxigen. Ultimul compartiment este ocupat de culturi de laptuca; acestea cresc intr-o solutie salina si produc apa si alimente. Iar soarecii, care toti 40 laolalta consuma oxigen cat ar face-o un om, contribuie si ei la acest ecosistem producand anhidrida carbonica (utila algelor si plantelor) si urina (pentru bacteriile nitrificante). Intr-un viitor apropiat ei se vor hrani si cu frunzele de salata, generand excremente pretioase.
Experimentul in laborator va trebui sa demonstreze autosuficienta sistemului in lipsa oricarei aprovizionari din exterior, vreme de doi ani. O problema inca nerezolvata este insa absenta fortei de gravitatie.
CITESTE SI: