Home » D:News » Lumina si umbre in Balcani

Lumina si umbre in Balcani

Publicat: 01.06.2009
Fundatia Culturala Greaca din Bucuresti organizeaza in perioada 11 iunie-11 iulie 2009, la Libraria Carturesti din Bucuresti, expozitia de fotografie Lumina si umbre in Balcani, la care participa opt fotografi din opt tari balcanice (Grecia, Romania, Bulgaria, Albania, Serbia, Croatia, Bosnia-Hertegovina si Turcia), intr-un efort de punere in lumina a elementelor culturale comune din spatiul balcanic.

Fiecare fotograf participa la expozitie cu 10 lucrari, care pun in evidenta creatia artistica contemporana, viata si evolutiile istorice dintr-o regiune mereu supusa schimbarii. Lucrarile artistilor vin sa confirme particularitatea fiecarui neam si dezvaluie totodata esenta artei fotografice, care nu este altceva decat omul insusi, considerat independent de nationalitatea, de religia si de limba lui.

Expozitia este organizata de catre Fundatia Culturala Greaca cu intentia de a promova dialogul intercultural, convietuirea pasnica a popoarelor din Europa de Sud-Est si armonioasa lor cooperare. Expozitia a avut loc mai intai la filiala Fundatiei Culturale Grecesti de la Belgrad (9 aprilie-24 mai 2009), iar dupa Bucuresti, ea va calatori si in alte orase balcanice.

La expozitie participa artistii:

  • Stelios Efstathopoulos (Grecia)
  • Virgil Mleşniţa (Romania)
  • Nina Nikolova (Bulgaria)
  • Bevis Fusha (Albania)
  • Stanko Abadzic (Croatia)
  • Imre Szabό (Serbia)
  • Timourtas Onan (Turcia)
  • Milomir Kovacevic (Bosnia-Hertegovina)

„Fundatia Culturala Greaca a cautat in Balcani Lumina, fara insa a incerca sa ascunda Umbrele”, noteaza in catalogul expozitiei presedintele Fundatiei Culturale Grecesti, dl G. Babiniotis. „In aceasta expozitie, speranta coexista cu deznadejdea, visul cu deceptia, dezamagirea cu asteptarea, mania cu pasiunea. Este insa indeajuns un click al aparatului de fotografiat pentru ca realitatea balcanica sa se transforme in arta, pentru ca frontierele sa fie spulberate si pentru ca, astfel, oamenii sa se poata aseza in plina lumina, lasand umbra sa se retraga acolo unde ii este locul.”

„Daca sunt sigur de ceva, atunci acel ceva este faptul ca astfel de actiuni culturale polimorfe pot contribui eficient la replierea frontierelor psihologice care inca despart popoarele din Balcani – o parte unitara si indivizibila, veche si totodata noua, a Europei”, completeaza, in „Introducerea” sa la catalogul expozitiei, dl Jordan Baev, profesor de istorie contemporana la Univeristatea din Sofia.

„Alegerea lucrarilor are in vedere redefinirea spatiului prin intermediul inregistrarii timpului si a figurilor”, afirma dna M. Mihailidou, curatorul expozitiei. „Ca intr-un vis, ies la suprafata temeri, incertitudini si nelinisti adanci. Pronuntatele tonuri alb-negru creeaza un scenariu de o gingasie salbatica. Tematica lor decurge din trairile personale ale fiecarui fotograf. Stilul fiecarui creator se afla intr-o legatura nemijlocita cu spatiul in care acesta traieste si se misca. Sinteza acestor perspective diverse pune in valoare unitatea «panbalcanica» a spatiului.”

Pe durata expozitiei de fotografie, Fundatia Culturala Greaca organizeaza la Libraria Carturesti urmatoarele evenimente:

EXPOZITIE DE ALBUME FOTOGRAFICE GRECIA, UN ITINERARIU IN IMAGINI. (11 iunie-11 iulie)

Expozitie de albume fotografice, cu editii dedicate atat fotografilor greci, cat si strainilor care au calatorit prin Grecia. Cele peste o suta de carti expuse infatiseaza o panorama a spatiului grecesc. Orasul in evolutia sa istorica, Grecia continentala, insulele, dar mai presus de toate omul, cu traditiile, datinile, problemele si intrebarile sale, alcatuiesc un portret social al Greciei secolului XX, intr-un mod in care numai obiectivul fotografic poate sa surprinda si sa reflecte prin intermediul fotografiei.

Vizitatorul expozitiei are prilejul de a vedea opere semnate de Nelly’s, Takis Tloupas, Fred Boissonnas, Nikos Oikonomopoulos, Konstantinos Manos, Platon Rivellis, Dimitris Harisiadis, Maria Hrousaki etc. Albumele au fost oferite de catre editurile din Grecia special pentru expozitia organizata la Libraria Carturesti si vor fi donate bibliotecii Fundatiei Culturale Grecesti din Bucuresti.

ZILELE DOCUMENTARULUI GRECESC dedicat diverselor aspecte ale vietii din Balcani.

19 si 20 iunie, ora 18.30

  • Sarbatoarea nasterii sau… O istorie balcanica muta Filmul este inchinat aniversarii celor 100 de ani de la nasterea cinematografului si, prin evocarea filmelor mute realizate in toate tarile balcanice, aduce un tribut unui cinematograf complet uitat.
  •  
  • ROM Documentar dramatizat dedicat romilor. A primit Premiul pentru cel mai bun documentar si pentru montaj la Festivalul de la Thessaloniki, in 1989, si Premiul de Stat pentru cel mai bun documentar si pentru muzica, in 1990.


7 si 8 iulie, ora 17.00

Doua episoade din seria „Muzica lumii” (Creta si Serbia) si un episod din seria „Calatorind” (Bulgaria), serii produse de ERT si realizate de Leonidas Antonopoulos si, respectiv, de Maia Tsokli (ERT&ONOS Productions). Proiectiile au loc cu acordul amabil al regizorului.

INTALNIRI MUZICALE
Dialog, prin intermediul limbajului comun al muzicii, intre muzicieni greci si romani.

Concert de muzica de jazz. Concertul face parte din programul muzical Daedalus al Fundatiei Culturale Grecesti, care prilejuieste intalniri intre muzicieni de jazz din spatiul balcanic. La concertul de la Bucuresti, solistul grec Dimitris Vasilakis se intalneste cu solistul roman Nicolas Simion.
24 iunie, ora 18.00 – Libraria Carturesti
24 iunie, ora 21.00 – Green Hours Jazz Club

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase