Studiul i-ar putea ajuta pe specialisti sa intelega felul in care oamenii au dezvoltat limbajul si vorbirea. Soarecii sunt adesea folositi in cercetarea cauzelor si efectelor afectiunilor umane pentru ca impart multe similaritati genetice cu noi.
Aceasta noua incercare arata insa potentialul soarecilor de a ne ajuta nu doar in studierea bolilor, ci si a istoriei noastre. Ca atare, cercetatorii au introdus aminoacizi umani in gena FOXP2 a soarecilor, cosiderata la oameni responsabila cu limbajul si identica la soareci cu cea a cimpanzeilor.
Soarecii cu gena FOXP2 umana nu au inceput sa gangureasca precum niste bebelusi, dar au prezentat transformari la nivelul circuitelor cerebrale, similare cu cele care se petrec in creierul uman atunci cand se manifesta vorbirea. Soarecii modificati genetic au mai prezentat diferente si la nivelul vocalizelor ultrasonore pe care le folosesc atunci cand sunt indepartati din “cuiburile” mamelor.
Mai multe studii vor trebui insa derulate pentru a se determina exact efectele genelor si a raspunde la intrebarea care ii macina de mult timp pe cercetatori, “de ce oamenii pot vorbi si cimpanezii, atat de asemanatori, nu?”
Sursa: Livescience
CITESTE SI: