Home » D:News » Povestea unui proiect de succes: Stop vanatorii in parcurile nationale

Povestea unui proiect de succes: Stop vanatorii in parcurile nationale

Publicat: 28.05.2009
Saptamana trecuta, proiectul “Stop vanatorii in parcurile nationale”, dezvoltat de Asociatia Kogayon, a fost distins cu trei premii in cadrul celei de-a VII-a editii a Galei Societatii Civile: Marele Premiu, Premiul I la sectiunea Protectia Mediului si Premiul I la sectiunea Buget - /Eficienta +. Ales din totalul de 174 de proiecte inscrise anul acesta in competitie, proiectul Asociatiei Kogayon a reusit sa se remarce atat prin mutatia pe care a generat-o la nivelul constiintei colective, cat si prin resursele implicate (buget 1000 RON).

Pornit ca o reactie la o propunerea legislativa ce permitea vanatoarea in parcurile nationale si in ariile naturale protejate – 1,3% din teritoriul Romaniei, proiectul Asociatiei Kogayon a reusit sa mobilizeze un numar impresionant de sustinatori si sa opreasca promulgarea legii care, prin continutul ei, permitea distrugerea unei parti importante din patrimoniul natural romanesc. Initial, parlamentarii aprobasera vanatoarea in parcurile nationale aproape in unanimitate, iar legea fusese aprobata in plenul celor doua camere ale Parlamentului si trimisa spre promulgare.

Pentru a deschide calea unei dezbateri legislative si pentru a promova o lege a vanatorii care sa nu prejudicieze patrimoniului natural al tarii, Asociatia Kogayon a trimis petitii oficiale catre Presedintie si catre toate institutiile responsabile nationale si internationale. A urmat coalizarea cu 3 organizatii neguvernamentale – EcoAssist, Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Asociatia pentru conservarea ariilor protejate bio-cultural,  care au ales sa sprijine aceasta initiativa. Proiectul a continuat prin strangerea a 12.000 de semnaturi in cadrul unei petitii online, careia s-au alaturat 85 de ONG-uri, iar ulterior au fost organizate un miting de protest si dezbateri pentru modificarea legii initiale a vanatorii in parcurile nationale. Rezultatul: 13 parcuri nationale in care, in continuare, nu se vaneaza.

In cadrul competitiei pentru marele premiu, proiectul “Stop vanatorii in parcurile nationale” a concurat cu celelalte sapte proiecte care au fost desemnate castigatoare la nivel de sectiune. Este vorba despre proiectul “Material Auxiliar de Istorie a Minoritatilor Nationale din Romania” dezvoltat de catre Centru Regional PER Pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est (Locul I, sectiunea Educatie si cercetare), proiectul „Festivalul PLAI” al Asociatiei Culturale Sunet Ambianta Timisoara (Locul I, sectiunea Arta si cultura), proiectul ”Justitie Terapeutica pentru Consumatorii de Droguri” – Liga Apararii Drepturilor Omului, filiala Satu Mare (Locul I, sectiunea Apararea drepturilor individuale/ colective), proiectul “O sansa pentru viata” derulat de Asociatia REACT (Locul I, sectiunea Comportament civic si participare publica), proiect “Centrul de Ingrijiri Paliative "Sfanta Irina" al Fundatiei Sfanta Irina (Locul I, sectiunea Sanatate), proiectul “Servicii de suport pentru apartinatorii bolnavilor incurabil” dezvoltat de Hospice Casa Sperantei (Locul I, sectiunea Servicii sociale pentru categorii defavorizate) si proiectul „Orizonturi Deschise” al Fundatiei Dinu Patriciu (Locul I, sectiunea Dezvoltare economica si sociala).

Mai mult, pe langa premiile pe sectiuni acordate anul acesta, juriul Galei Societatii Civile a decernat si trei premii extra concurs proiectelor  “Scoala te face mare!” – Asociatia Ovidiu Rom, “Servicii integrate pentru zona rurala” – Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau si “Atlas de Mitocanie Urbana” – Radio Guerrilla. Aceste premii sunt acordate, la propunerea membrilor juriului, proiectelor si initiativelor care nu au fost inscrise in competitie, dar care au adus un beneficiu evident societatii, reusind sa atraga atentia asupra unor probleme reale cu care aceasta se confrunta.

Fiecare demers de acest gen, mai ales atunci cand este premiat si recunoscut la toate nivelurile societatii, pregateste si faciliteaza drumul urmatoarelor initiative civice care asteapta sustinatorii potriviti si ajuta la dezvoltarea societatii civile. Alte proiecte din domeniul protectiei mediului care au fost premiate in cadrul festivitatii Galei Societatii Civile sunt: “Verde OO3” ( Asociatia Tasuleasa Social), “Cicloteque” (MaiMultVerde), “Romania prinde radacini” (Mihai Tatulici), “Avem o Delta. Cum procedam?” (Salvati Dunarea si Delta), programul de voluntariat “MaiMultVerde” (MaiMultVerde).

Mai multe detalii despre proiectele si organizatiile premiate in cadrul Galei Societatii Civile puteti gasi accesand pagina de castigatori

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase