Cel mai evident caz este cel al sauropodelor, animale emblematice pentru disparuta lume a dinozaurlor. Reprezentantii acestei familii ajungeau frecvent la lungimi de 30 de metri, un singur exemplar cantarind cam cat 10 elefanti la un loc. Ei sunt usor de recunoscut din reprezentarile grafice datorita gatului foarte lung si a capetelor extrem de mici in comparatie cu restul corpului.
Dr. Mike Taylor si Darren Naish de la Universitatea din Portsmouth, alaturi de Matt Wedel de la Universitatea din California, afirma la unison ca modul in care acestia au fost reprezentati pana in prezent este unul total eronat. Sauropodele sunt infatisate in pozitii imposibil de atins in viata reala, asa cum ar fi pozitia gatul care este aproape paralela cu solul. Studii recente arata ca, de fapt, sauropodele isi tineau gatul in pozitia verticala, asemenea girafelor din ziua de azi, ceea ce le permitea sa atinga lejer o inaltime de 15 metri.
„Doar daca sauropodele si-ar fi tinut gatul altfel decat orice alt animal vertebrat, putem afirma ca reprezentarile acestor animale sunt corecte. In realitate, gatul acestora era orientat un sus, eventual cu o usoara curbura in forma literei S. Putem vedea acest lucru cel mai bine in cazul pasarilor mari de azi, animalele care pastreaza cel mai bine trasaturile dinozauriene. In caz contrar, presiunea exercitata asupra vertebrelor ar fi dus la fracturarea gatului datorita greutatii enorme a acestuia”, concluzioneaza Matt Wedel.
Sursa:ScienceDaily
CITESTE SI: