Dragonii de Komodo isi ucid prada cu ajutorul veninului
Dragonii de Komodo traiesc in cateva insule indoneziene si cresc in mod obisnuit pana la lungimi de trei metri, depasind uneori greutatea de 50 kilograme. Stilul lor vanatoresc este unul aparte, deoarece obisnuiesc sa-si elibereze prada dupa ce o musca, lasand-o aparent sa moara din pricina hemoragiei abundente. Cu toate acestea, unii experti au considerat multa vreme ca victimele dragonilor de Komodo mor din cauza infectarii cu bacteriile letale aflate in saliva acestora.
Cercetari recente au dus la o confirmare a ipotezei si chiar la o completare a ei. Scanarile cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica (RMN) ale unor exemplare au dezvaluit glande veninoase complexe in cavitatile bucale ale dragonilor, care nu mai fusesera nicicand documentate.
Bryan Fry, coordonator al echipei de cercetare, a indepartat chirurgical aceste glande de la un dragon de Komodo bolnv in stare terminala, din cadrul unei gradini zoologice. Testele efectuate au demonstrat ca acestea contineau o substanta toxica similara cu cea a “monstrilor” Gila si a serpilor veninosi. Puternicul venin are un efect devastator asupra prazii, provocand scaderea presiunii arteriale si soc miocardic. In acelasi timp, otrava are efect anticoagulant, care face, intr-adevar, ca prada sa sangereze pana moare. Descoperirea sugereaza ca mult mai multe soparle decat se credea pana in prezent ar putea poseda venin asemanator celui al serpilor.
Sursa: Guardian
CITESTE SI: