Arta fictiunii si creativitatea

19 05. 2009, 10:00

Acest atelier se adreseaza tuturor celor preocupati de arta fictiunii si de rolul creativitatii in viata noastra. Creativitatea, in sine, are tot atatea definitii pentru fiecare dintre noi; poate fi un proces constient sau inconstient, generand idei si concepte noi sau constructii inedite pe baza altora deja existente (vezi arta contemporana, mai ales). Vom incerca sa pornim de la creatori (scriitori, regizori, dramaturgi, artisti vizuali, chiar si antreprenori) care au gasit inspiratia in cele mai neasteptate locuri si sa interogam impreuna sursele creativitatii in varii domenii, dar si modul in care percepem nasterea si transformarea unei idei.

Cel mai important insa va fi exercitiul direct, interactiv dintre lector si participantii la atelier. Cei care doresc pot veni cu povestile lor, cu ideile sau cu obsesiile personale si vom incerca sa le transformam in ceva mai mult. Atelierul de fata nu porneste de la o abordare teoretica, ci mai degraba de la premisa ca nu  exista retete si structuri stabile pentru o poveste de succes, fie in literatura, teatru, arta sau afaceri. Fiecare atelier va avea trei parti: o prezentare a temei si discutii; exercitiu interactiv pe teme din cadrul atelierului respectiv si un invitat surpriza, in masura posibilului.

1. Strada Povestilor
Vom vorbi despre importanta locului, a spatiului si a locuirii la unii scriitori. in partea a doua, fiecare participant va trebui sa se gandeasca la o poveste despre strada si/sau cartierul sau.

2. Despre vise, perceptii si importanta lor in fictiune
Visele si scriitorii. Perceptiile si rolul lor in creatie.
Participantii la atelier care doresc, ca exercitiu, pot vorbi despre visele lor si cum acestea ar putea fi  transformate in fictiune.

3. Viata ca teatru sau ‘povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilele’
Scena si scrierea dramatica - de la antici la contemporani.
Exercitii de scriere dramatica.
Improvizarea unei scene cu o piesa de teatru scurt creata ad-hoc.

4. Arta contemporana si creativitatea
Ce este arta contemporana? Surse ale creativitatii la unii artisti contemporani.
Ne vom referi la cativa artisti vizuali si vom analiza demersul lor artistic.
Exercitiu: Bucurestiul meu
Proiectie de film scurt despre Bucuresti. Fotografii ale participantilor la atelier (cei care doresc). Obiecte care semnifica orasul sau un film de 1′ -max.5′ filmat pe orice suport.

Alternativ, studentii pot concepe un text de dramaturgie de maxim 10 minute, un scenariu  scurt de maxim 10 minute sau un film de maxim 5 minute pe o tema care sa reflecte o abordare conceptuala, creativa despre orasul Bucuresti.  Cele mai reusite vor fi, in masura posibilului, aratate unor specialisti in domeniu sau vor fi curatoriate ca proiect de arta conceptuala intr-o galerie.

Claudia Postelnicescu a urmat, in cadrul Training SOURCES 2 Projects and Process - Training Mentors for European Scriptwriters, cu sprijinul New Writing North & EU Pre-Media Support Program (competitie internationala), octombrie 2007, Newcastle, Marea Britanie si Training in negocieri globale si coproductie de film, Argovela Films, cu sprijinul MEDIA PLUS program al Comunitatii Europene, septembrie 2007, Atena, Grecia (bursier).

In cadrul Berlinale Talent Campus a fost scenarist selectat in urma unei competitii internationale (scurt-metraj si documentar), Berlin International Film Festival, Berlin 2007 (bursa Robert Bosch). La Royal Court Theatre London workshop, a fost dramaturg selectat in competitie nationala, 2006 si 2007, Bucuresti, Festivalul National de Teatru.
Durata curs: 4 ateliere
Cost curs: 130 ron / elevi, studenti - 100 ron