Dupa afirmatiile botanistului Mauro Ballero, de la Universitatea din Cagliari, Sardinia, denumirea de “sardonic” vine de la numele insulei – Sardinia – si se leaga de ritualurile stravechi practicate, probabil inca din preistorie, de locuitorii insulei.
Dupa opinia mai multor specialisti in antropologie culturala, vechii sarzi practicau uciderea rituala a oamenilor foarte batrani, care deveneau o povara pentru comunitate. Oamenii varstnici, deveniti incapabili sa se intretina singuri, erau intoxicati cu o bautura preparata dintr-o anume planta, apoi erau aruncati de pe o stanca sau erau loviti pana mureau.
Planta implicata este o specie locala (Oenanthe crocata) ce contine o substanta care produce contractia unor muschi ai fetei, dand nastere acelui “zambet” incremenit, sinistru, cunoscut inca din Antichitate sub denumirea de ranjetul sau rasul sardonic. Rasul sardonic este un simptom care apare si in cazul otravirii cu alte toxine vegetale sau in cazul tetanosului – boala produsa de bacteria Clostridium tetani.
Descoperirea ar putea avea aplicatii in medicina, deoarece substanta care produce contractia spastica a muschilor fetei poate fi modificata chimic, rezultand un compus cu efect opus – acela de relaxare a muschilor faciali – care ar putea fi util in tratamentul unor paralizii ale fetei.
Sursa: Telegraph Science
CITESTE SI: