Orasul se gaseste la o adancime de 3-4 metri sub apa, in apropiere de coasta Laconiei (regiunea din sudul peninsulei Peloponez). Ruinele (dintre care o parte dateaza cel putin din anul 2800 i. Hr.) cuprind cladiri, curti, strazi si cripte, precum si 37 de morminte despre care se crede ca ar data din perioada miceniana (cca. 1680 – 1180 i. Hr.).
Dr. Jon Henderson, de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, specialist in arheologie subacvatica, este primul cercetator caruia i s-a acordat permisiunea de a studia vestigiile, la peste 4 decenii dupa ce a situl arhelogic a fost cartat pentru prima data, in 1968. Asezarea scufundata a fost descoperita de dr. Nicholas Flemming, in 1967.
Pavlopetri a fost, probabil, un port infloritor in Epoca Bronzului. Ruinele se afla azi in apropierea unei zone cunoscute ca destinatie de vacanta, astfel incat unul dintre scopurile proiectului de cercetare este gasirea unor cai de a proteja ruinele de impactul negativ pe care l-ar putea avea dezvoltarea turismului in regiune.
Vor fi folosite, pentru studiu, echipamente foarte performante, utilizate in mod obisnuit in operatiile militare si in prospectiunile petroliere, de pilda un scanner acustic cu ajutorul caruia pot fi obtinute, in cateva minute, imagini tridimensionale de mare acuratete. Sunt prevazute patru campanii de cercetari, din 2009 pana in 2013, urmand ca rezultatele sa fie publicate in 2014.
Sursa: Science Daily
CITESTE SI: