Trilobitii – Gigantii de la inceputul lumii

13 05. 2009, 12:06

Trilobitii puteau atinge lungimi care porneau de la 1 milimetru pana la uriasii, extrem de rari de altfel, de 70 de centimetri. O lungime medie insa a trilobitilor oscila intre 3 si 10 centimetri. Cu atat mai mare a fost suprinderea biologilor portughezi atunci cand au scos la lumina, in nordul Portugaliei, un veritabil gigant al acestei clase animale, gigant a carui lungime atingea aproape 1 metru.

Specialistii nu isi pot explica inca motivele care au dus la o asemenea crestere exagerata. O posibila explicatie ar fi apele reci, bogate in oxigen, care se puteau gasi in preajma Gondwanei, supercontinentul preistoric, cu precadere in jurul a ceea ce astazi este Antarctica. Este posibil ca tocmai lipsa de oxigen care a survenit in timpul Marii Extinctii a Vietii de acum aproximativ 250 de milioane de ani, atunci cand circa 90% dintre vietatile Terrei au disparut pentru totdeauna, sa fi dus si la extinctia trilobitilor.

Trilobitul portughez



Cu cei peste 90 de centimetri lungime, exemplarul descoperit in nordul Portugaliei este de-a dreptul remarcabil, sustin oamenii de stiinta, el fiind cel mai mare descoperit pana in prezent. Ultimul record apartinea unui trilobit de 72 centimetri, din specia Isotelus Rex, scos la lumina in apropiere de Hudson Bay, Canada.

Sursa:National Geographic

CITESTE SI: