Home » D:News » Cel mai mare elefant care a existat vreodata

Cel mai mare elefant care a existat vreodata

Publicat: 07.05.2009
Uitati de elefantii africani, asiatici si chiar de mamutii siberieni. Pe langa cel mai mare reprezentant al familiei elefantidelor, toti acestia ar putea parea doar niste pitici neinsemnati. El este Mammuthus Sungari… cel mai mare elefant care a trait vreodata.

Mammuthus Sungari, denumit astfel dupa raul Songhua din nordul Chinei, locul in care au fost descoperite primele ramasite ale acestui animal impunator, a stapanit teritoriile de azi ale Chinei si Mongoliei in urma cu aproape 280.000 de ani. A supravietuit pana aproape de Pleistocenul Tarziu, dar a disparut complet, din cauze necunoscute inca, inainte ca ultima mare glaciatiune sa se incheie. Dimensiunile sale erau de-a dreptul colosale. In cazul unui exemplar matur al carui schelet este expus astazi in Japonia, lungimea exponatului este de peste 9 metri, in timp ce inaltimea acestuia este de aproape 6 metri. Se estimeaza ca greutatea unui asemenea animal depasea 10 tone, aproape cat a unui T Rex, ceea ce inseamna ca reprezentantii acestei specii erau nevoiti sa se hraneasca continuu pe aproape tot parcursul unei zile.

Desi exista dovezi care sustin faptul ca oamenii preistorici vanau astfel de mamuti, vanatoare ca si cauza a extinctiei este exclusa. Uciderea unui singur exemplar ar fi fost extrem de dificila, chiar daca ar fi asigurat hrana unui clan intreg pentru cateva luni. Cel mai probabil, sustin cercetatorii, dimensiunile uriase au fost principala cauza a disparitiei acestor animale. Cu o perioada de gestatie enorma, femelele de mamut sungari nu ar fi putut da nastere unui pui decat o data la cel putin doi ani, ceea ce inseamna ca numarul mamutilor de acest tip nu a fost niciodata unul foarte mare.In plus, cantitatea enorma de hrana de care avea nevoie fiecare individ ar fi putut deveni o problema in timpul glaciatiunilor, atunci cand vegetatia si-ar fi restrans cu mult aria de intindere.

Sursa:Environmental graffiti

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase