Creand o piata de desfacere pentru antichitati false, gigantul de licitatii online a redus de fapt jefuirea siturilor arheologice, scrie arheologul UCLA, R. Stanish, in revista de specialitate Archeology. Potrivit expertului, comunitatile candva preocupate cu jefuirea ruinelor, si-au devotat acum eforturile contrafacerii de obiecte “valoroase antice”. “Atelierele chinezesti, bulgare, egiptene, peruviene si mexicane produc in prezent falsuri cu o rata frenetica”, mai adauga Stanish.
Folosind eBay ca sa vanda direct clientilor, eliminand astfel intermediarii care duceau marfa pe “piata neagra”, autorii de falsuri fac chiar mai multi bani decat inainte si sunt mai putin tentati sa fure obiecte autentice.
Falsurile lor sunt din ce in ce mai bine confectionate, pana la punctul in care un specialist chiar are dificultati in a le deosebi de obiectele originale, si au inundat piata mondiala de antichitati. Stanish estimeaza ca 95% dintre comorile arheologice vehiculate pe eBay sunt falsuri, fata de 50%, asa cum se intampla in urma cu o decada. Din acest motiv, doritorii de artefacte autentice sunt mai sceptici decat oricand, tragand mult in jos si pretul obiectelor originale.
Sursa: Wired
CITESTE SI: