Liliecii cu pricina apartin unui grup de specii numite vulpi zburatoare, lilieci de mari dimensiuni, care se hranesc in special cu fructe. Vulpile zburatoare australiene (Pteropus poliocephalus) au deschiderea aripilor de aproape un metru si cantaresc cca. 2 kg. Isi petrec noptile cautand hrana, iar ziua stau agatate, cu capul in jos, de crengile copacilor. Intrucat le place sa stea cat mai sus, aleg, de obicei, copacii cei mai inalti, deci si cei mai batrani, si nu rareori se pot gasi cate 500 de astfel de creaturi intr-un singur arbore.
In Gradina Botanica Regala din Sydney, numarul acestor mamifere zburatoare a ajuns la 22.000, iar prezenta lor masiva ameninta sa distruga cei mai vechi si mai pretiosi arbori. Deja 13 exemplare de mare valoare, printre care cativa pini kauri, plantati in jurul anului 1850, au pierit in ultimul deceniu, iar alti 60 de arbori importanti sunt amenintati. Desi localnicii si turistii indragesc liliecii, conducerea gradinii a fost nevoita sa ia dificila hotarare de a evacua cei 22.000 de locatari galagiosi si stricatori. Intrebarea este: cum sa scape de ei?
Sacrificarea nu este posibila, intrucat specia este considerata vulnerabila (efectivele scazand mult in ultimele decenii, ca urmare a distrugerii habitatelor) si, prin urmare, este ocrotita de lege. Au fost incercate tot soiul de metode ingenioase, de la sperierea liliecilor cu lumini puternice, imprastierea unor substante cu miros neplacut, stropirea cu apa, pana la manjirea copacilor cu excremente de sarpe. Dar singura metoda care pare eficienta este zgomotul, care deranjeaza liliecii in timpul odihnei lor diurne. Urmeaza a fi incercata, asadar, acesta metoda galagioasa – “bombardarea” vulpilor zburatoare cu zgomote stridente emise prin difuzoare. In program: huruit de drujbe, rafale de mitraliera, izbirea unor capace de metal… Specialistii spera ca liliecii evacuati din gradina botanica sa se alature unei alte colonii mari, care "locuieste" in nordul metropolei australiene.
Sursa: The Independent
CITESTE SI: