Socialistii au invins! Franta a respins legea impotriva pirateriei pe Internet
Propunerea legislativa, sustinuta fervent de presedintele Nicolas Sarkozy, ar fi creat un precedent global periculos in lupta impotriva pirateriei online, cred specialistii. Legea ar fi dus la aparitia unei noi agentii de stat, o adevarata politie a internetului, care ar fi avut misiunea de a monitoriza traficul ilegal de continut digital. Astfel ca, la primul download ilegal – fie el o melodie mp3, un film divx sau un game-rip –, agentia ar fi trimis un e-mail de avertizare utilizatorului, la cel de-al doilea – o scrisoare, iar la cel de-al treilea ar fi interzis cu desavarsire accesul "piratului" la internet pentru o perioada de un an.
In ciuda faptului ca propunerea legislativa a fost sprijinita si primita cu entuziasm atat de presedintele francez, cat mai ales de companiile implicate in industria muzicala, de film sau de jocuri video, specialistii IT si reprezentantii mai multor grupuri de internauti au atras atentia asupra faptului ca prin aceasta lege – cel putin in forma propusa acum – ar putea fi pedepsite persoane nevinovate, pentru hackeri nefiind un efort deosebit sa fure indentitatea unor utilizatori obisnuiti.
O puternica sustinere a celor care au incriminat propunerea legislativa a venit din partea socialistilor, prin vocea parlamentarului Patrick Bloche care a sustinut ca aceasta este « periculoasa, inutila, ineficienta si foarte riscanta pentru cetateni ».
Desi legea trecuse de Senat, ea a fost respinsa de adunarea generala a Parlamentului, care i-a cuprins si pe deputati si pe senatori. In mod surprinzator, doi membri ai cabinetului lui Sarkozy s-au alaturat opozitiei socialiste in lupta impotriva legii, dupa ce aceasta a fost expusa in forma ei finala, in care prevedea drept masura punitiva suplimentara ca persoanele cu accesul interzis la internet sa continue sa-si plateasca abonamentul in anul in care stau in afara Retelei.
Din pricina votului de blam dat de Parlament, guvernul va putea reintroduce in agenda parlamentarilor o varianta revizuita a legii de abia spre sfarsitul acestui an.
Sursa: BBC
CITESTE SI: