Furnicile amazoniene nu au nevoie de masculi pentru a se inmulti

16 04. 2009, 13:23

Nou-nascutii speciei de furnici denumita Mycocepurus smithii sunt produsi prin clonarea reginei, iar fetusii sunt intotdeauna femele. Reproducerea in absenta imprecherii nu este un fenomen nou in lumea furnicilor, dar specia de fata este prima in cazul careia s-a constatat renuntarea definitiva la “serviciile” masculilor.

Specialistii sunt de parere ca acest fenomen este de natura sa elimine stresul gasirii unui partener si sa intretina pacea in colonii. Cercetatorii au fost initial atrasi de cazul Mycocepurus smithii datorita capacitatii remarcabile a acestei specii de a cultiva diferite recolte pentru hrana. O cercetare mai amanuntita a ridicat insa intrebari referitoare la activitatea sexuala a furnicilor sau mai degraba, asupra lipsa acesteia.

“Cand am inceput sa studiem mai detaliat specia, n-am putut gasi nici macar un mascul. Atunci am inceput sa privim lucrurile dintr-un unghi diferit”, sustine Anna Himler de la Universitatea din Arizona. Cercetarile din teren a sute de cuiburi din Panama, Guyana, Ecuador, Peru, Argentina si Brazilia au esuat in incercarea de identificare a masculilor in cadrul acestei specii.

Cercetatorii au colectat apoi colonii din cinci zone panameze si le-au supus unei serii de teste. Amprentarea ADN a indicat ca membrele fiecarei colonii sunt clone ale reginei lor. De asemenea, disecarile reginelor au scos in evidenta ca acestea nu s-au imperecheat niciodata si ca urmasele lor au fost produse exclusiv din ouale si materialul genetic proprii, fara necesitatea aportului de ADN masculin.

Doctorul Himler sustine ca absenta masculilor are un impact redus asupra vietii furnicilor, deoarece in majoritatea cazurilor, masculii au un rol scazut sau absent in activitatile zilnice ale coloniei.

Cu toate acestea, o viata lipsita de activitate sexuala are si lacune, deoarece diversitatea genetica este foarte mica. In timp, aceasta unicitate poate cauza probleme majore, facand grea si chiar imposibila adaptarea furnicilor la unele amenintari, precum bolile. Chiar si asa, cercetatorii sunt de parere ca dezavantajele sunt subsumate avantajelor.

Desi cazurile de acet fel sunt rare, speciile formate exclusiv din femele nu sunt nemaiintalnite in lumea insectelor, cateva exemple similare gasindu-se in cazul unor viespi sau molii, ce traiesc total fara prezenta masculilor.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI: