Home » D:News » NASA, in cautarea planetei care a format Luna

NASA, in cautarea planetei care a format Luna

NASA, in cautarea planetei care a format Luna
Publicat: 15.04.2009
NASA a lansat o noua misiune, in cadrul careia doi sateliti vor porni in cautarea planetei despre care se crede ca a intrat la un momemt dat in coliziune cu Terra, ducand la formarea Lunii.

Cele doua navete au fost construite in cadrul programului Terrestrial Relations Observatory (STEREO), care urmareste obtinerea mai multor informatii legate de interactiunea Soarelui cu Pamantul.

Satelitii STEREO se vor ocupa de studierea furtunilor solare, petelor solare si a altor fenomene legate de activitatea Soarelui. Insa “abilitatile” cu care au fost inzestrati nu se opresc aici, deoarece in aceasta perioada cele doua navete trec prin mijlocul punctelor Lagrange. Acestea desemneaza locatii unde obiectele din spatiu au tendinta sa se acumuleze, ca urmare a actiunii fortelor gravitationale si orbitale.

In cadrul acestei misiuni, sondele vor studia zona dintre punctele L4 si L5. “In aceste locuri se pot adaposti mici asteroizi, posibile ramasite ale unei planete de marimea lui Marte, care s-a format in urma cu cateva miliarde de ani”, declara reprezentantul NASA, Michael Kaiser. “In urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, cand planetele erau inca in curs de formare si dezvoltare, o alta planeta ipotetica, denumita Theia, a fost impinsa in afara punctelor L4 si L5 ca urmare a cresterii gravitatiei sau poate ca urmare a dezvoltarii altor planete de genul planetei Venus. Scapata dintre aceste puncte, ea a intrat in coliziune cu Pamantul. Rezultatul violentei coliziuni a desprins straturile superioare ale planetei Theia si ale Pamantului si le-a aruncat in orbita, de unde acestea s-au unit si au format Luna”.

Daca asteroizii din aceste zone vor avea aceeasi compozitie ca si Pamantul si Luna, teoria impactului Terrei cu o planeta (Theia) va capata un suport stiintific. De altfel, in opinia cercetatorilor, aceasta zona poate constitui adapostul asteroizilor care pot lovi Pamantul in viitor.

Sursa: The Register

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase