Home » D:News » Cum va arata Pamantul fara gheata?

Cum va arata Pamantul fara gheata?

Cum va arata Pamantul fara gheata?
Publicat: 10.04.2009
Este cert ca viitorul mai mult sau mai putin apropiat ne va aduce o lume fara gheturile de la poli. Cum va afecta acest lucru viata pe Terra si cum va arata planeta noastra in urma topirii calotelor glaciare, incearca sa raspunda Peter Ward, profesor de biologie si stiinte ale naturii de la Universitatea din Washington.

„Cu siguranta va fi o crestere substantiala a nivelului marilor si oceanelor, o crestere care nu va eradica viata, dar o va schimba substantial pe cea pe care o cunoastem in prezent”, afirma cercetatorul american.

2050 – Conform studiilor prezentate in ultima carte a lui Peter Ward – „Pamantul inundat”, rezulta ca pana in anul 2050 nivelul marilor si oceanelor va creste cu pana la 1 metru. In aceasta situatie, unele dintre orasele aflate in imediata apropiere a tarmurilor vor fi puse in fata unor inundatii masive, in timp ce altele isi vor vedea infrastructura subterana afectata, fapt ce va duce la prabusirea multor cladiri.

2300 – Pana in anul 2300, gheturile din Antarctica si cele din Groenlanda se vor topi complet, fenomen ce va duce la crestere nivelului apelor cu aproximativ 20 de metri. In acel moment, Pamantul va avea un cu totul alt aspect. Noi lacuri si rauri vor aparea pe continentele deja reduse ca suprafata de inaintarea marilor si oceanelor. Iceberguri masive se vor forma in emisfera sudica blocand liniile de navigatie traditionale.

2500 – 3000 – Sfarsitul mileniului III nu va arata deloc roz pentru specia umana, in opinia savantului american. Inca din 2500, oceanele vor atinge nivelul maxim de crestere si vor sterge complet de pe harta zonele periferice ale continentelor din ziua de azi. Primul efect al acestor schimbari majore va fi reprezentat de migratiile uriase ale oamenilor si animalelor. In lipsa suprafetelor agricole aflate pe atunci sub ape, oamenii vor transforma Groenlanda si Antarctica in uriase ferme agricole. In acelasi timp, emisfera sudica va fi puternic afectata de maladii tropicale si nu este exclus sa existe extinctii in masa ale oamenilor si animalelor.

Sursa: DailyGalaxy

Foto:NASA

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase