Home » D:News » Acum 13 000 ani, leii uriasi dominau emisfera nordica

Acum 13 000 ani, leii uriasi dominau emisfera nordica

Publicat: 01.04.2009
Ramasitele unor feline gigantice despre care s-a crezut multa vreme ca apartineau unor specii de tigri sau jaguari, au fost identificate de paleontologii Universitatii din Oxford ca fiind de fapt, fosile de leu de pestera.

Leii de pestera erau cu circa 25 % mai mari decat leii care cutreiera azi savanele africane, avand inclusiv picioarele proportional mai lungi decat ale leilor din prezent. Habitatul lor cuprindea imensele zone de tundra inghetata, unde traiau alaturi de mamuti, rinoceri lanosi si tigri cu coltii pumnal. Unele descoperiri arheologice de pe teritoriul Germaniei de astazi, su scos la iveala statuete care infatisau lei de pestera. Acestea erau de fapt obiecte de cult ale primilor oameni care venerau aceste carnivore uriase, considerandu-le niste zeitati care patronau clanurile de razboinici.

Diferenta de talie dintre leii moderni, leii de pestera si leii americani, este evidenta, dupa cum ne-o demonstreaza si craniile suprapuse ale celo trei specii de feline.


Echipa de paleontologi condusa de profesorul Ross Barnet a descoperit in premiera ca grupul leilor s-a impartit in doua mari directii, undeva acum 1,8 milioane ani, in plin Pleistocen. Atunci, leii de pestera care traiau in Europa de Nord si Siberia, au evoluat intr-o directie diferita, comparativ cu leii americani care au trecut Stramtoarea Berig si s-au raspandit in Alaska si Yukon. Extinctia acestor feline gigantice s-a petrecut acum circa 13.000 de ani, specialistii avansand o serie de ipoteze dintre care cea mai plauzibila ramane aceea a unei mari schimbari climatice care ar fi dus la extinctia mamiferelor erbivore care formau prada acestor specii de lei.

Sursa : BBCNews

CITESTE SI :

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase