Ceaiul fierbine duce la cancer ?
In aceesi nota, un studiu efectuat de prestigiosul British Medical Journal a descoperit la randu-i, ca obiciul de a bea ceaiul negru aflat la o temperatura de peste 70 grade Celsius, creste riscul aparitiei cancerului esofagian. Solutia propusa de specialisti este una banala, dar care poate duce la salvarea a mii de vieti. Pur si simplu, adaugarea de lapte rece in ceai, face ca astfel temperature sa scada vertiginos. Cancerul esofagian ucide peste 500 000 de persoane anual. Provincia Golestan din nordul Iranului prezinta una dintre cele mai crescute rate ale cancerului esofagian din intreaga lume, in ciuda faptului ca in acesta zona, consumul de alcool si fumatul , care sunt alti factori vinovati de aparitia cancerului esofagian, sunt interzise. Cercetatorii Universitatii din Teheran au studiat un esantion de 300 persoane bolnave de cancer esofagian si au comaprat datele cu cele obtinute din analizarea unui alt esantion de 570 de persoane din Golestan. Lotul celor 570 era alcatuit din persoane care obisnuiau sa bea zilnic cate un litru de ceai negru fierbinte.
“Rezultatele noastre finale au demonstrate ca exista o legatura stransa intre cresterea cazurilor de cancer esofagian si consumul zilnic de ceai fierbinte”, declara profesorul Reza Malekzadeh.
Conform sfaturilor specialistilor temperatura ceaiului cald nu ar trebui sa depaseasca 50-60 grade Celsius.
Sursa: BBCNews
CITESTE SI :