Chiar daca primele ramasite, extrem de fragmentate, au fost studiate acum aproape 100 de ani, de abia recent, specialistii au reusit sa isi dea seama cum arata in realitate temutul pradator preistoric. Biologii l-au asemanat cu o ruda a sa care a trait in aceeasi perioada, Anomalocaris, un alt pradator celebru din Cambrian, catalogandu-l drept un specimen neobisnuit al aceleiasi familii. Ulterior, datorita eforturilor concentrate ale biologilor marini de la Universitatea Uppsala, animalul cu o lungime de peste 50 de centimetri s-a dovedit o specie cu totul si cu totul noua.
„Structura sa este deosebita de tot ceea ce am vazut pana acum la artropodele actuale sau fosile. Carapacea uriasa care ii acoperea capul reprezinta inca un mister. La toate animalele, carapacea are rolul de a proteja partile moi si vulnerabile ale corpului, asa cum este cazul crabilor. Astazi, putem doar sa ghicim rolul acestei carapace”, afirma Allison Daley, unul dintre cei implicati in proiect.
Atat Hurdia Victoria cat si Anomalocaris reprezinta varfuri ale evolutiei din Cambrian, o linie evolutiva ce a dus la aparitia artropodelor moderne, grupa animala din care fac parte insectele, crustaceele, arahnidele, milipedele si centipedele.
Anomalocaris
Sursa: ScienceDaily
CITESTE SI: