Dovezile in favoarea acestei afirmatii a cercetatorilor de la Academia Chineza de Stiinte din Beijing, vin dintr-un renumit sit arheologic din Desertul Gobi, una dintre cele mai bogate locatii din lume in fosile preistorice. Peste 25 de tineri dinozauri, apartinand speciei Sinornithomimus dongi, specie dinozauriana asemanatoare strutilor de astazi, au avut parte de o moarte lenta dupa s-au avantat in malul adanc al unei mlastini de acum 90 de milioane de ani.
„Aceste animale au avut parte de o moarte chinuitoare in capacana noroioasa in care au picat. Cu siguranta ca zbaterile lor au atras pradatorii care nu s-au sfiit sa le consume de vii. De altfel, cele mai rare parti ale scheletelor sunt umerii, partile cele mai carnoase ale unui astfel de animal si, evident, prada preferata a atacatorilor. Dovezile atesta faptul ca toti dinozaurii sunt tineri si ca au murit in acelasi timp, departe de exemplarele mature care le-ar fi putut salva”, afirma Paul Sereno, paleontolog in cadrul Universitatii din Chicago, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.
Situl ofera unele dintre cele mai bine conservate ramasite dinozauriene din lume, fapt ce i-a determinat pe specialisti sa afirma ca Sinornithomimus va deveni in curand cea mai cunoscuta specie de dinozauri din toate timpurile.
Sursa: Livescience
CITESTE SI: