Home » D:News » Rubikcubism, arta pe milioane

Rubikcubism, arta pe milioane

Rubikcubism, arta pe milioane
Publicat: 03.03.2009
Un artist plastic care recreaza tablouri celebre sau fotografii de arta folosindu-se exclusiv de imbinarea mai multor cuburi Rubik a ajuns milionar dupa ce si-a vandut o parte a colectiei, printre care clona cubica a faimoasei Mona Lisa a lui Da Vinci, cu 30.000 de lire sterline bucata.

Misteriosul artist, care deocamdata este cunoscut numai dupa porecla sa – Invader –, se foloseste de aproximativ 800 de cuburi ale popularului joc-puzzle din anii ’80 ai secolului XX, pentru a recrea o singura opera de arta si isi intituleaza creatia drept Rubikcubism. Dupa ce introduce fotografia tabloului intr-un software de prelucrare a imaginilor care descompune poza in patratele, Invader se apuca sa rasuceasca fiecare cub Rubik pentru a obtine pattern-ul dorit, apoi asambleaza bucatile intr-un imens puzzle care imprima imaginea de ansamblu. Datorita numarului limitat al paletei de culori de pe cuburile Rubik – numai 6: alb, albastru, rosu, portocaliu, verde si galben – uneori, Invader petrece si 2 zile rasucind un cub Rubik pana sa obtina minisegmentul cel mai relevant vizual pentru a se integra in intreaga imagine.

Materia prima pentru creatiile artistice ale lui Invader este destul de scumpa – pana in prezent, Invader a cumparat 15.000 de cuburi Rubik, din care a realizat 40 de tablouri Rubikcubiste care reproduc Mona Lisa lui Da Vinci, extravagantul Campbell’s Soup a lui Andy Warhol, afisul-cult al filmului The Shining cu Jack Nicholson, Dalai Lama sau bomba atomica. Pe parcursul lunii martie, operele lui Invader sunt expuse si pot fi cumparate de la Galeriile de Arta Lazarides din Londra. Invader s-a lansat in anul 1998, cand a decorat mai multe spatii publice din Paris, Londra, New York si Tokyo cu mozaicuri imense care reproduc personajele din clasicul joc video Space Invaders, de unde i se trage si porecla. Cubul Rubik este un puzzle mecanic 3D inventat in 1974 de catre sculptorul si arhitectul maghiar Erno Rubik. Pana in prezent, peste 300 de milioane de cuburi Rubik au fost vandute in toata lumea, Rubik fiind cea mai bine vanduta jucarie din toate timpurile.

Sursa: Rex

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase