Nano-hrana, mancarea viitorului
Avand deja multiple aplicatii in domeniul stiintific, nanotehnologia porneste in cucerirea unor noi teritorii. Cercetatorii incearca sa se foloseasca de avantajele oferite de noile tehnici pentru a asigura populatiei o hrana mai gustoasa si sanatoasa, fara a modifica gustul la care tinem atat de mult.
Sarea normala folosita pentru cipsurile din cartofi poate fi inlocuita cu nano-sare. Aceasta va avea un continut mai scazut de sodiu, insa formula sa permite realizarea unui contact cu papilele gustative pe o suprafata mai mare. Acelasi gust, mai putina sare. Principiul poate da rezultate si in ceea ce priveste fabricarea maionezei. Continutul normal de ulei din maioneza ofera o textura cremoasa si un gust plin. Nano-maioneza va substitui insa o parte din ulei cu picaturi de apa. Rezultatul? Acelasi gust, mai putine grasimi.
Nanotehnologia poate fi folosita pentru a imbogati anumite categorii de alimente cu mici capsule de vitamine, minerale sau alte suplimente nutritive. Spre exemplu, painea poate fi imbogatita cu ulei de peste, fara a “beneficia” insa si de miros. Oamenii de stiinta sunt de parere ca nano-hrana va oferi oamenilor ceea ce isi doresc, adica mai multa aroma, putine grasimi si multe vitamine si minerale.
Sursa: National Geographic
CITESTE SI: