Unesco’s Atlas of the World’s Languages in Danger este un periodic oficial care a tras primul semnal de alarma cu privire la disparitia unor intregi limbi si dialecte in viitorul apropiat. Editia din 2008 a prestigiosului periodic anunta printre altele ca 200 din cele circa 6.000 de limbi si dialecte, au fost pierdute doar in decursul ultimelor trei generatii.
Neil Madrell, care a decedat in anul 1974 a fost cel mai mare vorbitor al dialectului galic Manx, in timp ce autoritatea culturala din cadrul Natiunilor Unite afirma ca ultimul vorbitor traditional al limbii Cornish a decedat inca din 1777. In Marea Britanie mai exista doar 44.000 vorbitori de irlandeza alaturi de 58.553 persoane care mai cunosc dialectul scotish gaelic.
Mult mai grava este situatie limbii livoniene, vorbita astazi doar de un singur cunoscator care traieste in prezent in Letonia. In statul american Montana mai exista doar 10 persoane vorbitoare de limba Gros Ventre, dar niciuna dintre aceste nu o mai vorbeste fluent. Francoise Riviere, director cultural in cadrul U.N.E.S.C.O. este de parere ca s-a ajuns la aceasta situatie datorita popularizarii agresive a limbii engleze la toate nivelurile de la tranzactii internationale la jocurile de calculator. Tot el ridica problema importantei cultivarii si pastrarii limbilor materne.
Sursa: Daily Mail
CITESTE SI: