Care este adevarata semnificatie a sarutului?
Barbatii se sarutau pe obraji in semn de salut, in timp ce supusii unui rege sarutau pamantul din fata acestuia. Totodata, persoanele care intentionau sa obtina un favor din partea unui „superior” pe scara sociala ii sarutau acestuia mana, umarul si apoi capul – in aceasta ordine. Concluzia? Gestul pe care il consideram azi drept unul plin de tandrete semnifica odinioara respectul, mai degraba decat dragostea.
„Nici frescele romane si nici picturile de pe vasele antice grecesti nu ilustreaza scene ale sarutului. In schimb, exista o multitudine de imagini cu o vadita tenta sexuala. Artistii antici preferau sa ilustreze corpuri nude in defavoarea saruturilor de tip hollywoodian care nu reprezentau decat amanunte marunte in scenele amoroase”, afirma acelasi Donald Lateiner.
In prezent, in peste 90% dintre culturile lumii si chiar in randul anumitor animale – vezi cazul cimpanzeilor – sarutul semnifica tandretea, motiv suficient pentru antropologul Helen Fisher de la Universitatea Rutgers de a-i da dreptate lui Charles Darwin. Conform celebrului naturalist britanic, sarutul reprezinta un gest instinctual care denota disponibilitatea celor doi parteneri pentru reproducere.
Sursa: National Geographic