Misterioasa “Insula a Dinozaurilor” uimeste lumea stiintifica
Opt specii de dinozauri, sase mamifere contemporane acestora si multe specii de soparle, broaste si salamandre preistorice au fost scoase la lumina de Steve Sweetman, cercetator asociat al Universitatii din Portsmouth. Studiile sale urmeaza a fi publicate in prestigioasa publicatie de stiinta Acta Palaeontologica Polonica, cu atat mai mult cu cat niciuna dintre vietatile descoperite nu era cunoscuta mediilor stiintifice.
„Asa cum este cazul mamiferelor contemporane cu dinozaurii, singurele fosile pastrate de-a lungul timpului sunt dintii. Si totusi, am reusit sa identificam urmele unui asemenea animal care indica faptul ca acesta alerga in preajma unui urias dinozaur, urmele lor ramanand imprimate in solul care s-a solidificat ulterior. Astfel, am clasificat o specie noua dintr-un gen (Eobaatar) ai carui reprezentanti erau cunoscuti din Spania si din desertul Gobi, Mongolia”, sustine Sweetman.
Conform descoperirilor arheologice, Insula lui Wight a facut parte, in Cretacic si Jurassic dintr-o insula imensa, resturile fosilizate indicand prezenta unui rau urias inconjurat de paduri de conifere. Totodata, clima era una tropicala, cu ploi abundente si dese indundatii, fapt care a dus la fosilizarea atat de multor specii.
„Steve Sweetman este deja recunoscut international si detine recordul celor mai multe specii noi identificate de un singur om. Si mai interesant este faptul ca munca sa este de abia la inceput”, concluzioneaza David Martill, expert in paleontologie de la Universitatea din Portsmouth.
Sursa: Discovery