Practic, savantii au fost pusi in fata unei situatii neobisnuite atunci cand au facut analiza chimica a acestor fosile. Conform rezulatelor, resturile fosilifere s-au dovedit a fi alcatuite din substante asemanatoare cu estrogenul si testosteronul. Pe baza sedimentelor recoltate, cercetatorii au stabilit ca primele forme de viata animala de pe Terra traiau in colonii enorme de bureti marini care captuseau la propriu bazinele oceanelor. Pe atunci exista un singur supercontinent denumit Rodinia, care a ramas pentru 360 milioane de ani singura forma de uscat a planetei. Dupa acesta perioada, s-a declansat fragmentarea si deriva primelor continente, concomitent cu aparitia primului proces de racire serioasa a climei. Buretii de mare au evolutat in bazine oceanice putin adanci, deoarece oceanele abisale nu contineau oxigen, un element vital pentru primele forme de viata de pe Terra.
Cu toate ca mediul ambiant de atunci prezenta conditii vitrege de viata, lipsa pradatorilor facea existenta usoara pentru buretii marini. Totul s-a schimbat odata cu asa-numita “Explozie din Cambrian”, un adevarat salt evolutionar care a dus la o diversitate extraordinara a formelor de viata. Resturile din Oman au fost decoperite in depozite de roci apartinand unor depuneri de gheata datand din perioada primelor glaciatiuni, fenomene aparute acum circa 635 milioane ani.
“Acesti bureti au aparut de fapt acum aproximativ 650 milioane ani. Ne bazam afirmatiile datorita dovezilor biologice descoperite in structura buretilor actuali. In tot acest interval de timp, buretii marini au dat nastere la forme din ce in ce mai complexe de viata, care au culminat in final cu aparitia vertebratelor”, declara Kevin Peterson din cadrul Institutului Dartmouth.
Sursa : National Geographic