In luna ianuarie a anului 2007, subsidiarele companiei Halliburton, Kellog, Brown si Root au castigat un contract din partea Guvernului American pentru a administra facilitatile de detentie si expulzare a imigrantilor nedoriti. Cu acesta ocazie, mai multi analisti politici si-au exprimat temerile, considerand ca procesul deja ireversibil de schimbari climatice de pe planeta va inrautati conditiile de viata ale cetatenilor din tarile lumii a treia. Acestia invinuiesc tarile bogate de indolenta, considerand ca politica lor economica se bazeaza doar pe proiecte pe termen scurt care distrug fragilul echilibru ecologic din tarile sarace.
Conform unui studiu publicat de prestigiosul Proceeding of the National Academy of Sciences la inceputul anului in curs, incalzirea globala va ajunge la apogeu in anul 2 100. Acest adevarat cataclism ecologic va duce la extinctia a doua treimi din speciile vegetale si animale din zonele tropicale. Procesul se amplifica puternic de la an la an, astfel incat putem considera ca suntem contemporani cu el. Nu doar animalele vor fi fortate fie sa migreze sau sa moara de sete si foame, ci si miliardele de oameni din tarile sarace.
Precedentul la scara mica prezent in timpul uraganului Katrina a demonstrat cum mase mari de oameni au fost fortate sa se mute din calea unui dezastru natural la scara locala.
“Avem o mare problema de infruntat, atat noi cat si copiii nostri. Ma vad nevoit sa atrag atentia asupra faptului ca acest gen de dezastre ecologico-umanitare va creste atat in intensitate cat si in frecventa”, declara profesorul Rafael Reuveny din cadrul Universitatii Indiana. Profesorul Reuveny aduce ca argument exemplul a trei astfel de situatii de criza ecologica locala, precum valul de praf care a maturat statele din centrul Americii in anul 1930, inundatiile devastatoare din 1950 petrecute in Bangladesh si Uraganul Katrina din 2005.
Sursa: Daily Galaxy