Specia umana a fost la un pas de extinctie
Estul Africii, locul prezumptiv de nastere al speciei umane, a fost supus unei serii devastatoare de secete intr-o perioada de timp extrem de lunga, de acum 135.000 de ani si pana acum 90.000 de ani, unul dintre efectele unui asemenea climat extrem fiind separarea comunitatilor umane in grupuri mici si izolate, care s-au dezvoltat independent. Intr-o atare stare de lucruri, numarul oamenilor nu depasea 2000 de indivizi, cei mai multi dintre acestia supravietuind in apropierea zonelor de coasta, acolo unde puteau procura relativ usor hrana marina.
« Cine si-ar fi imaginat ca in urma cu numai 70.000 de ani extremele climatului ar fi redus populatia umana la un numar atat de mic de reprezentanti incat puteam vorbi de o posibila extinctie. Astazi, conform ultimelor date, nu mai putin de 6,6 miliarde de oameni populeaza planeta « , afirma Meave Leakey, unul dintre specialistii implicati in proiect.
Conform oamenilor de stiinta, punctul de cotitura in evolutia omului il reprezinta regruparea triburilor razlete de hominizi de acum 60.000 de ani si startul calatoriei epice care a dus, intr-un final, la colonizarea tuturor continentelor.
“Mici grupuri de oameni primitivi, fortati sa se deplaseze din cauza conditiilor climatice, migrand din coltul lor pentru a popula lumea. Este, intr-adevar, o drama epica, scrisa in ADN-ul nostru”, declara Spencer Wells, directorul proiectului The Genographic Project, care efectueaza studii antropologice bazate pe analiza genelor.
Sursa: The Daily Galaxy