Ar putea planetele reci sa sustina viata terestra?
Super-Pamanturile sunt numeroase in afara sistemului nostru solar, insa multe dintre ele se afla la sute ani-lumina distanta. “Stim ca in Univers se afla o multime de astfel de planete si ne bazam pe generatia viitoare de telescoape pentru a le descoperi. Insa o intrebare care se impune este cum vom sti daca daca aceste planete adapostesc viata, avand in vedere ca este destul de dificil sa stabilim daca satelitul lui Jupiter, Europa, poate contine viata?”, afirma Scott Gaudi, profesor de astronomie din cadrul Universitatii din Ohio.
In ciuda denumirii, super-Pamanturile au putine lucruri in comun cu Terra, in afara de o suprafata solida. Acestea sunt acoperite de gheata si pot avea o atmosfera, insa probabil mult mai subtire decat cea a Pamantului. In prezent se studiaza posibilitatea existentei apei sub stratul de gheata, un prim pas in detectarea unui mediu favorabil formarii si sustinerii vietii si a modurilor in care existenta lor ar putea fi detectata de pe Pamant.
In urma simularilor si experimentelor computerizate, cercetatorii au descoperit ca super-Pamanturile cu adevarat gigantice, cu o masa de cel putin 10 ori mai mare decat cea Pamantului, ar putea retine indeajuns de multa caldura rezultata la formarea lor, pentru a forma un ocean lichid sub gheata. In acest moment, oamenii de stiinta incearca sa stabileasca care este cea mai eficienta metoda pentru a detecta doar super-Pamanturile care indeplinesc conditiile de baza necesare sustinerii vietii.
Sursa: Science Daily