Impactul oamenilor asupra Terrei ne arunca intr-o noua era geologica
Paul Crutzen, cercetator laureat al Premiului Nobel in 1995 pentru studiile sale asupra gaurilor din stratul de ozon, propune chiar si un nume pentru aceasta noua epoca, Antropocen, cu termenul „antro” sugerand impactul oamenilor asupra biosferei.
„Cel mai probabil, putem sustine ca Antropocenul a inceput in secolul al XVIII-lea, mai precis cu inventarea motorului cu aburi de catre James Watt, in 1784. Pornind de la acea data, oamenii au inceput sa modifice radical fata Pamantului iar efectele acestor schimbari au devenit atat de evidente astazi”, sustine acelasi Crutzen.
Studiul intreprins de oamenii de stiinta indica impactul major pe care omul modern l-a avut asupra mediului si grupeaza aceste fenomene in patru categorii:
• Modificarea structurii subterane a solului prin extractiile petroliere si ale resurselor naturale.
• Schimbarile majore din ciclul dioxidului de carbon si declansarea efectelor incalzirii globale.
• Efectele nocive asupra florei si faunei Terrei.
• Cresterea nivelului de aciditate al oceanelor planetare.
Cercetatorii afirma ca modificarile la care a fost supus Pamantul sunt atat de mari incat putem vorbi de doua epoci diferite in timpul existentei rasei umane, cea preindustriala (Holocenul) si cea industriala (Antropocenul). Desigur, afirma aceiasi cercetatori, intrarea intr-o astfel de era are implicatii care merg dincolo de puterea noastra de intelegere iar durata noii ere geologice nu poate fi decat banuita, atata vreme cat nu are un corespondent in istoria de miliarde de ani a Terrei.
Sursa:DailyGalaxy