Savantii francezi vor clona trufele negre
Franta producea la inceputul secolului XX circa 1 000 tone de trufe Perigord pe an. In ultimii ani, productia de trufe a scazut la doar 40-50 tone.
Aceasta situatie i-a determinat pe producatorii din regiunea Coreze sa ceara ajutorul geneticienilor francezi. Eforturile cautatorilor de trufe s-au concretizat prin semnarea unui proiect pe trei ani cu Delpeyrat, liderul de piata al productiei de trufe din Franta in ultimii 200 ani.
Proiectul va urmari in prima faza studierea conditiilor oferite de sol, clima si copaci, care asigura gustul particular al trufelor. Apoi se va trece la cultivarea trufelor clonate in conditii speciale timp de un an de zile, perioda in care trufele se vor forma. In final, vor fi plantate in paduri pentru a se matura normal.
“Suntem oricum in pericol, mi-e teama ca tradita noastra streveche de cautatori de trufe, va disparea curand. Sunt din ce in ce mai putini oameni care vor sa caute sau sa cultive trufe.Tinerii de astazi prefera sa manance cereale si produse fast food, in detrimentul gastronomiei noastre delicioase”, declara Jaques Pebeyre, unul dintre cei mai celebri “truffeuri” din Franta.
Sursa : Telegraph