Jacques Laskar din cadrul Observatorului Paris, Konstantin Batygin si Gregory Laughlin din cadrul Universitatii California, Santa Cruz, au ajuns la aceeasi concluzie utilizand simulari computerizate. “Sistemul solar nu este atat de stabil pe cat am crezut”, este de parere Laughlin. Desi studiile au fost efectuate separat, amandoua echipele sunt de acord asupra probabilitatii ca gravitatia lui Jupiter sa modifice in cele din urma orbita planetei Mercur, facand ca ea sa se intersecteze cu cea a planetei Venus. Modificarea orbitei planetelor ar putea arunca intregul sistemul solar in haos.
Daca Mercur ar fi abatuta de pe calea sa, patru scenarii ar fi posibile, insa nici unul nu aduce vesti prea bune. Prima posibilitate ar fi ca Mercur sa fie absorbita de Soare, in cea de-a doua va fi aruncata in afara sistemului solar sau se va zdrobi de Venus, iar in al patrulea scenariu, si cel mai rau totodata, Mercur ar intra in coliziune cu Pamantul. In acest ultim caz, coliziunea cu un asteroid ni se va parea o veste buna, sustin oamenii de stiinta. Ciocnirea cu o planeta care are aproape marimea Pamantului, nu va lasa nicio sansa vietii, incluzand aici si microorganismele extremofile.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca exista sanse de 1% pentru ca oricare dintre variantele de mai sus sa aiba loc. Chiar daca unul dintre aceste scenarii va avea loc, se va intampla intr-un viitor foarte indepartat, cand fie specia umana va fi extincta de mult, fie va deveni o civilizatie foarte avansata, care si-a asigurat deja supravietuirea speciei intr-o regiune mai primitoare a universului.
Sursa: Daily Galaxy