Viitorul depinde de superrecoltele mutante
„Criza alimentelor pe plan mondial este fara precedent in istorie. Familii din toata lumea se chinuie, practic, sa procure minimul hranei necesare. Pentru a obtine solutii viabile de viitor, trebuie sa apelam la toate resursele pe care le avem. Selectia plantelor capabile sa ne ofere un surplus de calorii a fost una dintre cele mai vechi stiinte ale omenirii. Noi doar am neglijat, pur si simplu, aceasta ramura a stiintei. De aceea este necesara o resuscitare pe cale nucleara a recoltelor actuale pentru a stopa criza ”, afirma Mohamed ElBaradei, unul dintre membrii marcanti ai IAEA.
Oficialii IAEA au tinut sa precizeze ca inducerea mutatiilor la anumite specii de plante si chiar de animale nu este una si aceeasi cu modificarea genetica a acestora. Acestia au specificat ca speciile evolueaza fara influenta omului, cea mai buna dovada fiind cea a lui Homo Sapiens, cel care, de la stadiul de maimuta antropoida, a ajuns sa proiecteze computere si nave spatiale. In opinia cercetatorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, mutatiile induse nu reprezinta decat o accelerare a unor procese 100% naturale. Planul propus de IAEA prevede ca speciile vegetale si animale sa fie modificate in laboratoare folosind raze gamma sau chimicale, si alegand acele mutatii care sunt necesare unei dezvoltari rapide.
„Daca specia umana vrea sa traiasca milioane de ani, nu trebuie sa asteptam tot acest timp pentru ca natura sa isi urmeze cursul. Pentru a putea hrani un numar mare de oameni, mutatiile induse ale speciilor devin imperative. Suntem constienti ca oamenii privesc cu reticenta astfel de procese, dar ei trebuie sa inteleaga faptul ca nu facem nimic din ceea ce natura nu ar fi facut in timp. Totul este 100% natural. Ganditi-va numai ca natura a produs, prin mutatii naturale, peste 140.000 de specii distincte de orez, fiecare cu alte caracteristici. Putem imbunatati acest proces fara a lasa reziduuri radioactive sau chimice in plante si animale”, afirma si Pierre Lagoda, seful departamentului de genetica din cadrul IAEA.
Conform agentiei internationale, cel mai bun exemplu este cel oferit de Vietnam, tara in care mutatiile induse speciilor autohtone de orez nu numai ca au asigurat hrana populatiei dar au si transformat statul asiatic intr-unul dintre cei mai mai exportatori de orez din lume. Aceiasi specialisti afirma ca mutatiile induse la plante si animale au loc inca din 1920, dar este timpul ca lucrurile sa ia amploare.
„Nu oferim varianta eradicarii crizei mondiale a alimentelor, dar oferim o solutie...o solutie extrem de eficienta”, concluzioneaza Pierre Lagoda.
Sursa:The Register