Mecanismul dateaza probabil de cel putin un miliard de ani. Studiul arata modul in care deteriorarea ADN-ului afecteaza abilitatatea celulelor de a coordona care gene trebuie activate sau stopate in cadrul aranjamentelor particulare. Acest mecanism, aplicat atat organismelor unicelulare, cat si oamenilor, poate juca rolul vinovatului universal pentru imbatranirea oricarui tip de vietuitoare.
“Aceasta este prima potentiala radacina a imbatranirii universale pe care am identificat-o. Este posibil sa mai existe si altele, insa faptul ca imbatranirea unui simplu organism unicelular este direct legata de cea a unui mamifer, reprezinta o surpriza”, declara David Sinclair, profesor de patologie in cadrul Harvard Medical School. Conform acestui mecansim specific, in care deteriorarea ADN-ului duce la imbatranire, cauza reala nu este deteriorarea in sine, ci disparitia celulelor care coordoneaza genele.
“O serie de studii au aratat ca procesul care regleaza activitatea genelor, numit epigenetica, poate fi inversat, spre deosebire de actualele mutatii ale ADN-ului. Vom vedea in cadrul experimentelor viitoare daca procesul care cauzeaza imbatranirea poate fi inversat”, declara Philipp Oberdoerffer, cercetator in laboratorul medical al Universitatii Harvard.
Sursa: Science Daily