Home » D:News » Everestul este distrus de incalzirea globala?

Everestul este distrus de incalzirea globala?

Everestul este distrus de incalzirea globala?
Publicat: 24.11.2008
In 1953, Sir Edmund Hilary si Tenzig Norgay au fost primii oameni care au reusit escaladarea cu succes a celui mai inalt varf al planetei, Everest. Astazi, fiii celor doi trag un serios semnal de alarma cu privire la distrugerile provocate de incalzirea globala asupra uneia dintre cele mai spectaculoase minuni ale naturii si la dezastrele pe care le vor intampina oamenii care traiesc in jurul muntelui.

Peter Hilary a declarat pentru TheIndependent ca una dintre bazele folosite de tatal sau a alunecat de altitudinea de 5320 de metri pana la 5280 de metru si continua sa se deplaseze in fiecare an. Hilary Jr., cel care a escaldat de doua ori Everestul , adauga la lista distrugerilor si topirea ghetarilor himalayeni, fapt ce ar putea duce la inundatii catastrofale. Fiul celebrului alpinist a comparat o inundatie produsa de un lac glaciar cu o veritabila bomba atomica.”Exista circa 9000 de lacuri glaciare in Himalaya, iar 200 dintre ele prezinta un pericol iminent de inundatie. Un caz asemanator s-a produs in 1985, atunci cand 10 milioane de metri cubi de apa au maturat totul in calea lor, producand pagube umane si materiale de amploare”, a subliniat acesta.

Conform datelor oferite de Peter Hilary cei mai multi ghetari himalayeni vor disparea pana in 2050, iar 80% dintre acestia vor deveni o amintire pana in anul 2030. Faptul este cu atat mai ingrijorator cu cat in Himalaya se gasesc peste 40% din rezervele de apa dulce a planetei.Din cauza incalzirii globale, apele rezultate din gheata, vor creste pana in momentul in care vor rupe digurile naturale ale lacurilor care, la randul lor, sunt tot din gheata, producand o inundatie de proportii.

Sursa: HowhStuffWorcks

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase