Paranoia – o boala comuna a oamenilor

13 11. 2008, 12:56

„Unul din patru locuitori ai Londrei, spre exemplu, are ganduri paranoice. Din punct de vedere medical, ne aflam de abia la inceputul descoperirilor legate de aceasta afectiune si, pe masura ce studiile avanseaza, realizam tot mai mult ca nebunia este specifica omului”, sustine Daniel Freeman, expert in simptomele paranoiei din cadrul Universitatii din Maastricht, Olanda.

Paranoia este definita ca o teama nefondata cu privire la raul pe care vor sa il produca oamenii din jur celui afectat. Chiar si o privire fixa, un zambet sau un simplu gest poate capata valentele unei amenintari in mintea unui paranoic. Expertii sustin ca o astfel de afectiune poate imbraca nenumarate forme, de la teama irationala pana la manifestari violente si halucinatii.

Studiul realizat de profesorii olandezi arata ca, din 8500 de persoane intervievate, peste 21% sunt convinse ca au fost momente in care lumea din jur a actionat impotriva lor. Cu toate acestea, expertii sustin ca procentul real ar fi de peste 50%. Diferenta fata de mentalitatea medicilor din trecutul apropiat este ca, astazi, psihologii nu mai considera formele usoare de paranoia drept amenintatoare.

„Traim intr-o lume plina de pericole si este benefic ca fiecare sa fie atent la cei din jur. Nu toata lumea vrea sa iti faca rau, dar pot exista persoane care intentioneaza acest lucru”, concluzioneaza Dennis Combs, unul dintre psihologii implicati in proiect.

Sursa:LiveScience