In prezent, NASA foloseste peste 50 de roboti spatiali pentru a studia Terra si intregul sistem solar. Alte 40 de misiuni fara echipaj uman se afla deja in pregatire si vor fi lansate in anii urmatori de agentiile spatiale din Europa, Rusia, Japonia, India si China. Ceea ce nu se stie, insa, este faptul ca oamenii de stiinta iau in calcul posibilitatea ca misiunile spatiale ale secolului XXI sa se desfasoare strict cu echipaj uman.
„Chiar daca o expeditie in spatiu a unui echipaj uman este cu mult mai scumpa si mai riscanta decat una robotizata, o astfel de solutie este imperativa pentru succesul programelor noastre spatiale. O masina nu va face decat ceea ce este programata sa faca. Necunoscutul, inimaginabilul, formele de viata non-carbonice, nu pot fi identificate decat de o fiinta inteligenta”, afirma Jim Bell, astronaut si cercetator in cadrul Universitatii Cornell.
„Este important de stiut ca robotii trimisi in spatiu sunt programati sa identifice formele de viata asemanatoare cu cele de pe Terra. Reactiile chimice pot da nastere, insa, unor forme de viata total diferite de ceea ce cunoastem noi, iar un robot este incapabil sa le identifice”, afirma si Ben Bova, un cunoscut autor science-fiction.
In ciuda acestor opinii impartasite si de alti cercetatori, exista totusi si o parere a celor care se opun misiunilor spatiale cu echipaj uman. Misiunile spatiale robotizate sunt coordonate de oamenii de pe Terra. Exceptand momentele in care roverele sau sondele spatiale sunt distruse de furtuni sau incidente neprevazute, acestea se afla in permanent contact cu oamenii de stiinta. In aceeasi ordine de idei, gigantii gazosi ca Saturn si Jupiter nu vor putea fi explorati de oameni, aceasta sarcina reveninf masinii in forma de ciuperca DepthX. De asemenea, date fiind temperaturile extreme de pe Europa, marile care se presupune ca exista sub uriasa crusta de gheata nu vor putea fi explorate decat cu ajutorul unui hidrobot controlat de pe Terra, sustin contestatarii.
Sursa: DailyGalaxy