Misterul Alpilor antarctici se adanceste
Spre deosebire de muntii clasici, formatiunea din Antarctica este asezata in mijlocul continentului, nu la marginea acestuia, iar cel mai inalt varf ajunge pana la o inaltime de 3 000 de metri, o inaltime tipica pentru un munte tanar. Insa analiza sedimentelor din rauri sugereaza ca formatiunea muntoasa nu este nici pe departe tanara, avand mai mult de 500 milioane de ani vechime. Insa aici apare iar o contradicte, deoarece muntii batrani ar trebui sa aiba inaltimi mai mici, din cauza procesului de eroziune la care au fost supusi de-a lungul unei perioade mari de timp.
Formatiunea nu se afla in apropierea imbinarii a doua placi tectonice, prin urmare unii cercetatori au avansat ideea conform careia acestia s-au format ca rezultat al acumularii magmei expulzata de un vulcan din apropiere, insa a carui existenta in prezent este pur teoretica. Un contraargument este faptul ca un vulcan a carui activitate a dus la formarea unui munte inalt ar fi trebuit sa lase o urma, insa aceasta “amprenta” nu a fost identificata.
Pana in prezent, cercetatorii nu au ajuns inca la o concluzie comuna asupra vechimii si modului in care s-a format lantul muntos Gamburtsev.
Sursa: National Geographic