Home » D:News » Primii caini erau uriasi

Primii caini erau uriasi

Primii caini erau uriasi
Publicat: 04.11.2008
Cele mai vechi fosile de caine apartin unui exemplar preistoric si au o varsta de 31.000 de ani. Descoperite in Pestera Goyet din Belgia, ramasitele demonstreaza ca aceste animale au fost domesticite cu peste 17.000 de ani mai devreme decat se crezuse initial, anunta ABC Science.

Ceea ce i-a uimit, insa, pe cercetatorii este dimensiunea pe care o atingea acest animal. In opinia acestora, daca specia de caine din Paleolitic ar fi supravietuit pana astazi, cu siguranta ar fi castigat orice concurs de marime de abilitate a muscaturii. „Ca forma. Cainii preistorici semanau cu specia siberiana Husky din ziua de azi. Cu toate acestea, dimensiunile primilor erau cu mult mai mari. Probabil, pot fi comparati in talie cu exemplarele din specia Saint Bernard”, sustine Dr Mietje Germonpre, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

Conform studiilor, cainii preistorici erau capabili sa vaneze si sa consume cai salbatici, boi moscati sau cerbi uriasi. Analiza craniului arata totodata ca acestia aveau o capacitate craniana mai mare decat a lupilor din ziua de azi si, in acelasi timp, dintii erau chiar si de doua ori mai mari decat ai lupilor.

Ceea ce reprezinta inca o disputa aprinsa intre cercetatori este teoria conform careia primii caini nu erau complet domesticiti. „Cel mai probabil, este vorba de o autodomesticire, cainii descoperind o importanta sursa de hrana in preajma oamenilor. Iar acest lucru s-a intamplat de mai multe ori de-a lungul istorie, ceea ce explica disparitia si reaparitia cainilor in izvoarele preistorice”, sustine Dr. Susan Crockford, cercetator in cadrul Universitatii Victoria din Canda.

Sursa:ABC Science
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase